Var fjärde drabbas av brott

Var fjärde drabbas av brott


Efter flera års minskning ökar nu andelen svenskar som säger sig ha utsatts för brott.Fler kvinnor hotas och trakasseras.

Totalt sett var det 24 procent av svenskarna som i fjol sade sig ha utsatts för något brott jämfört med 22 procent 2012, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Vi har haft en minskande trend sedan vi började mäta 2005. Men det här är bara ett enstaka år. Vi måste följa utvecklingen längre för att se om det är en trend, säger Åsa Irlander Strid, utredare på Brå.

Ökningen handlar främst om att fler kvinnor säger sig vara drabbade av hot, trakasserier och sexualbrott. Särskilt utsatta är ensamstående kvinnor med barn.

Män däremot utsattes oftare än kvinnor av en annan brottstyp som ökat rejält på senare år, olika sorters bedrägerier. Förra året drabbades 3,5 procent av svenskarna, vilket motsvarar omkring 257 000 personer.

– Där är det till skillnad från många andra brott inte främst de yngsta som är mest utsatta, utan även lite äldre personer, säger Åsa Irlander Strid.

Resultatet redovisas i en delrapport från den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar. Materialet bygger på intervjuer med omkring 12 000 personer i åldrarna 16-79 år.

Rapporten återfinns här:

https://bra.se/download/18.6cde4de61493868542d7d7/1415628424966/2014_Utsatthet+för+brott+2013.pdf

Print Friendly

Publicerad: 12 november, 2014 kl 17:14 under kategorin Kriminalitet.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • iforsete
 • loofon

  BRÅ är för fega för att, som de själva senast 2005 och som alla jämförbara länder gör, redovisa brottsligheten uppdelat på etnicitet!
  Ynkligt att sanningen ska vara så svår att hantera!

 • Rulle_45

  En dåres tal. Brotten minskar, alla kan känna sig trygga. Öppna era hjärtan, TACK ! för att ni valde Sverige.

 • Rättvisa

  Det var väl ett av det sista svammlet som Reinfeldt fick ut. Brottsligheten går ner nu!!!

 • j89ohan

  Jag drabbas själv av minst ett brott årligen, senast blev jag bestulen på min cykel som jag fann utanför en soclägenhet tillhörande en mn med afrikanskt ursprung.
  Och trenden har varit ihållande i detta med att det alltid är personer ifrån främmande trakter som utsatt mig för dessa företeelser.

 • Rep.- on

  Är det så, att det är bara 7-klöverns politiker som klarar sig utan brottslig påhälsning för att de är de huvudansvariga till brotten, man har lust att kalla dem för ligaledare hela byken.

 • alkis

  Brotten blomstrar där det inte finns några straff.

 • Bengtsson

  Brotten skenar iväg med sjuklövern i raskt tempo.

 • Parsifal

  Så här kommenterar SvD:s ledarskribent Per Gudmundsson denna rapport i dagens tidning (12/11):”Ofredade, tvingade eller angrep någon dig sexuellt under förra året (2013)? Den frågan ställdes i Brottsförebyggande rådets Nationella Trygghetsundersökning (NTU) till ungefär 12000 respondenter. Av de tillfrågade svarade 1,3 procent ja. Det kan låta lite, men i förra NTU för två år sedan var andelen 0,8 procent, vilket betyder att antalet sexualbrott ser ut att ha ökat med mer än 50 procent på mycket kort tid, och förra året uppgick till 425000 stycken.”
  Han hävdar dock att siffrorna är osäkra och kan ligga inom den statistiska felmarginalen. Min magkänsla säger nog att de pekar på en faktisk utveckling.

 • Rynksnodden

  Och detta förklaras förstås med att alla människor är mer benägna att anmäla brott än tidigare?

 • enavde400

  Bry dig inte om PK-skallarna…
  Dom ljuger,
  liksom alla beställda undersökningar…..
  ALLT är mer eller mindre ljug….

 • Landsfekalen

  Var inte oroliga. Snart rycker lögnernas landsfader Jerzy Sanecki ut med en ny räcka fantastiska förklaringar på sakernas tillstånd. En dåres försvarstal personifierad och genererar garanterat ett gott skratt eller, i värsta fall, kaffet i vrångstrupen. Vi behöver politiskt tillsatta lögnare för att upprätthålla hela lögnen vi ständigt hjärntvättas med samtidigt som våra gemensamma tillgångar försnillas.

 • Ruth Magnusson

  Tur att det finns vita enklaver kvar, t ex Vaxholm som är sämst i Stockholms län på att öppna sina hjärtan.

 • enavde400

  Vill även tillägga att ;
  avskrivna anmälningar eller nedlagda förundersökningar
  INTE hamnar i statistiken….
  Ej heller brott som enbart fått samhällstjänst
  eller böter som straff….
  Tror jag…
  Där ”försvann” en rättvisande statistik, eller….

 • Justin Case

  Nja… alla brott där skuld fastställs i domstol hamnar i brottsstatistiken, även bot och samhällstjänst.

 • prillan

  Fler och fler områden i alla städer kan numera klassas som krigszoner, där djungels lag råder, med rån, misshandel, inbrott och skjutningar. Och vi lever i ett land styrd av politiska mafioso – 7 partier ingår i detta kartell – som tydligen tjänar multum genom ett fortsatt förstärkning av ondskans krafter allt inlindat i välviljan, vilket är ett uttryck av djup rasism.
  Den politiska maffian har just nu bytt plats med varandra, efter det senaste valet, där den f.d. supermafioso med ett graciös fotarbete värd en balettdansör, avsade sig titeln ”capo di tutti i capi” och lämnade över kronan till den mindre graciöse Löfvén: din tur att gnuggas med islamister, parasiter och allsköns pack.

 • Rynksnodden

  Jag vet, ack jag vet… min fråga var bara ironiskt frågad…

  Det är bara att titta på att väldigt många brott är förknippade med asylboenden (och om man bortser från det som händer runtom) – så är ju våldsbrotten en stor faktor.. och det är inte medelsvenssons som får för sig att anmäla grannen för att den tjuvåker på ens gräsklppare… Utan det är våldsbrott – kulturer emellan – en muslim som ger sig på en kristen eller ibland kanske tvärtom, vad vet jag.. men vi är ju i mångkulturella Sverige – här kommer alla överens med varandra eller hur??

  Men tydligen inte på asylboenden.. för hur många asylboenden har vi i Sverige (jag har aldrig fått svar på den frågan) – och hur många av dessa asylboenden har polisbesök pga av brott?

  Om SCB vore folkstyrt så skulle de kolla upp detta – men det är väl lika sannolikt som om ett flygande tefat landade på Stockholms slotts tak förmodar jag.

 • enavde400

  Möjligt, men nu är statistik, för mig,
  ett mycket flexibelt instrument…
  I vilket fall är det väldigt många ;brott kan ej styrkas,
  ingen gripen, avskriven och nedlagd….

 • enavde400

  Klart att han vill ha fem års statistik på allt…
  Även om något dubblades på ett år,
  samtidigt som vi fick in dubbelt antal islamister,
  skulle dom inte godkänna det som en dubbling….

 • Justin Case

  Oja! Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik…

 • enavde400

  ALL statistik som innefattar ickesvenskar är hemlig,
  för att inte skapa främlings-fientlighet….?
  Bara det säger väl vad det handlar om…?

 • Rynksnodden

  *skrattar* ja.. vi alla vet vad det handlar om… det lustiga är – att ”nuffror”, spelar ingen roll hur mycket de vill multikulti-bädda in dem – vi är många som läser under radarn så att säga.. vi vet vad det handlar om.. och vi säger vad vi vet och vad vi tycker till våra nära o kära o till våra grannar… det sprider sig… om än långsamt… men det Sverige-vänliga viruset sprider sig…

 • ana-maria r

  Jag sa till ett av barnen: ”den dag du råkar ut för hot/överfall/rån el dyl av en etnisk svensk, lovar jag falla den personen om halsen”. (Det skulle ju bevisa att det inte bara är invandrare som ägnar sig åt att råna etniska svenskar).

  (Detta efter att han utsatts för tvång att stjäla från en person. Han var då 10 år. Sedan rånad av tre arabisktalande personer med kniv mot strupen. Mellantonåren. Samt rånad av två personer under pistolhot något år senare av andra generationens invandrare (?). Detta är bara en i familjen – hittills.
  Numer använder alla i familjen bilarna så snart vi skall någonstans. Även om vi kan ta oss runt per fot. Borde kunna sända fakturorna för bilarna till våra politiker.

 • brisslan

  Vad med de extremt fega svenskarna utan civilkurage? Dessa 87% är ju utan varken sans eller vett men med ett gigantiskt storhetsvansinne.

 • kossa muu

  själv fick jag min sop påse stulen och uppsprättad av en burksamlare.

 • j89ohan

  Haha då har det gått långt..

MediaCreeper Creeper