Idén om mångfald har nått vägs ände

Idén om mångfald har nått vägs ände


KRÖNIKA Jag har mångfalds­bakgrund, mörkt hår och ett efternamn som framkallar selektiv dyslexi hos en del. När jag började första klass hade jag en tolk.

Jag drömde om att vara blond och heta Anna. När andra barn lekte plugg­ade jag glosor. Första gången vi tilldelades betyg i åttonde klass fick jag högsta betyg i svenska. Under min uppväxt saknade jag många saker, böcker fanns det emellertid gott om. Jag lämnade in min examensuppsats i juridik samma år som jag skulle fylla 24.

Som så många andra, särskilt utlandsfödda kvinnor, fick jag höra hemma att jag hade en skyldighet att till­varata mina möjligheter. Samtidigt var det ingen som stack under stol med att jag sannolikt skulle få anstränga mig dubbelt så mycket som mina inrikes födda klasskamrater för att komma någonvart. Det har jag gjort i 25 år vid det här laget.

Det är inte synd om mig, tvärtom har mina ansträngningar gett utdelning och övertygat mig om Sveriges förträfflighet; orättvist är inte att mina föräldrar saknade rätt kontakter och ekonomiska möjligheter att skicka mig på språkresa, orättvist vore om mina ansträngningar trots dessa fakta inte hade spelat någon roll.

Det pågår en allt mer uppskruvad diskussion om mångfald, nu senast riktas kritik mot Sveriges Radios korrespondentkår. Enligt kritikerna hörs alltför många personer med svenska namn i radion. Hur låter personer med utlandsklingande namn? Är alla dessa personer likadana och därmed utbytbara mot varandra? Hur låter jag? Jag låter precis som den där Anna jag en gång drömde om att få vara, trots mitt efternamn.

Jag är en invandrare som blivit svensk, inte för att jag döpt om mig och färgat mitt hår, utan för att jag lyckats och därmed inte längre överensstämmer med den exotiska bilden av invandraren som ett säreget offer.

Idén om mångfald och representation har nått vägs ände. I den inryms nämligen ett kontraproduktivt cementerande av föreställningen om den andre som någon som är väsentligen olik mig själv.

I den ligger att den utlandsfödde eller dennes framtida barn, om de behåller det utländska efternamn­et, aldrig blir svenskar. I den ligger centrering vid alla de faktorer som kampen mot orätt­visa byggt hela sitt existens­berättigande på.

Alice Teodorescu/Aftonbladet

Print Friendly

Publicerad: 4 november, 2014 kl 20:20 under kategorin Krönikor/Insändare/Debatt.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • Intepkmen

  De som försvarar mångfald kallar alla andra för rasister som inte gillar den lever i verkligheten

  De som försvarar mångfald är själva rasister utgår ifrån etniska bakgrunder än den vita etniska svensken

  http://www.svt.se/kultur/elitplutonen-duger-inte-langre

  Vad fan är mångfaldsbakgrund för något?

  Skriker rasistisk rasifierad rasprofilering

 • Intepkmen

  De som försvarar mångfald kallar alla andra för rasister som inte gillar den lever i verkligheten

  De som försvarar mångfald är själva rasister utgår ifrån etniska bakgrunder än den vita etniska svensken

  http://www.svt.se/kultur/elitplutonen-duger-inte-langre

  Vad fan är mångfaldsbakgrund för något?

  Skriker rasistisk rasifierad rasprofilering

 • BtgP

  Det finns gott om härliga människor, med invandrarbakgrund. Och bortsett från vänsteridioter och möjligen någon enstaka övervintrande skinnskalle har vi inget emot dessa. Människor som kommer hit och anstränger sig för att bli en del av, och ett bidrag till, sitt nya hemland är mer än välkomna!

 • manndo

  Sunt förnuft såsom här borde finnas mera utav !
  Tack för en Verklig bild !

 • enavde400

  Många här tycks ha detta åtråvärda ”sunda förnuft”,
  i behåll,
  det har skolan och MSM inte lyckats
  tvätta bort, guskelov…;)

 • ensomintevet

  Kul med trevliga!

 • SPdlr

  Enfald vore en bättre trådrubrik.

 • Asa

  Det är alltid bra med positiva artiklar såsom denna. Dock så vill jag att Alice T. inte tror att vi svenskar från norr till söder är födda med guldsked i munnen. Det finns i artikeln en känsla av att hon tycker eller tror att alla svenskar åker i gräddfilen. Det är oerhört många svenskar som fått och fortfarande kämpar precis likadant som Alice.
  Själva kärnan till en del av problemet är att så fort man är invandrad så har det krävts och krävts förmåner som ingen svensk skulle drömma om att begära eller ens ha möjlighet att få. Fattigdom och utanförskap existerar också fast man är blond och heter Anna. Det som har hänt är att dessa problem låtsas man inte existerar och propaganda apparaten vill enbart sopa dessa under mattan. Sverige är ett litet land med en liten folkmängd. Vore vi kineser skulle vi räknas som en minoritet som måste skyddas. Flera av våra invandrare/asyltanter kommer från länder med enorm folkmängd. Ska det svenska finnas kvar eller är det inte värt något? Vi svenskar har och jag vill säga även är positiva till andra kulturer och folkslag men det behöver ju inte betyda att alla ska bo i Sverige. Problematiken med vissa folkslag och religioner är att de skiljer sig så oerhört mycket från vår svenska. Ska Vi anpassa oss i vårt land eller ska de som kommer till Sverige respektera oss och våra seder? Jag är SD men är faktiskt inte rasist men Islam har ingen framtid i vårt land. Jag vill inte att flickor och kvinnor är diskvalificerade som människor och betraktas som egendom eller boskap.

 • Bajen666

  Snygg brud med alla hemma..trevligt.

 • Känner så också, att vara svensk är att lyckas, är hennes truddelutt. Dessutom har hon en snobbig attityd till arbete, gillar låglönejobb. Nej, det är inte bara framgång som gör en person svensk, nu har debatten trillat på sniskan rejält!

 • prillan

  Alice Teodorescu har invandrabakgrund men är europé. Mångfald handlar numera uteslutande om Mena-folk och Afrikaner, om islam mot västerlandet,och där faller doktrinen om mångfald, då vänsterns ohöljda beundran och ansträngningar endast riktas mot dessa grupper. Bortglömda är alla europeer, amerikaner och öst-asiater, då de sistnämnda har moderna värderingar anpassade till 2000-talet.

 • linovati

  Det finns bara en enda princip som är hållbar. Ge f-n i hudfärg. Skit i namn. Gå enbart på kompetens för uppgiften som skall utföras. Om det då visar sig bli en viss sammansättning på en viss arbetsgrupp, tjafsa inte! Tyvärr finns många som inte har en aning vad som menas med ”statistiskt säkerställd”, nämligen att det skall vara mindre än 5% sannolikhet att sambandet är en slump. Detta utesluter t ex att man kan dra slutsatser om ”hudfärgen” på SRs utrikeskorrespondenter helt enkelt därför att urvalet är för litet.

 • Barbarisk_Kloakkrypsurinvanare

  Wow. Tänk om fler kvinnor kunde se ut och tänka som henne.

 • Barbarisk_Kloakkrypsurinvanare

  Som Morgan Freeman och jag själv säger.
  ”How do we stop racism? Stop talking about it”.

  Så enkelt är det. Men som många av oss också vet, så finns det inget verkligt intresse hos makten att få ett slut på rasism mellan folkgrupper, utan tvärtom att få den att eskalera.

 • ErikWhite

  ”ett efternamn som framkallar selektiv dyslexi hos en del.”

  Som om det vore ett val att inte kunna uttala rumänska namn! Hur många rumäner klarar av t.ex. Söderqvist eller Nordenschiöld utan att staka sig?!

 • Riverwild

  Jag har alltid gillat Alice Teodorescu just för hennes kompetens och skärpa. När hon debatterar mot någon röd/grön kommunist framstår alltid den senare som neanderthalare…

  Det sista hon skriver är mer viktigt än de flesta förstår:

  ”I den (mångfaldsteorin) ligger centrering vid alla de faktorer som kampen mot orätt­visa byggt hela sitt existens­berättigande på.”
  Hur ska ett ”anti-orätviseparti” i världens mest demokratiska och jämställda land rättfärdiga sin existens?
  Jo, genom att konstruera nya orättvisor och rasism! Annars utplånas de tillsammans med de orättvisor de bekämpar.
  Där har vi pudelns kärna som förklarar den extrema politiska situationen i Sverige!

 • SPdlr

  Norska Aftenposten kunde 17-09-04 referera till en undersökning som visade att 47 av 51 undersökta invandrarbutiker i Oslo undandrog sig skatt. Butiksinnehavarnas lojalitet gick först och främst till den egna gruppen, bara i andra hand till den norska staten. Denna form av identitetsavhängig lojalitet kan för övrigt också påvisas i sammanband med studier som gjorts i Rotterdam av en av Hollands mest berömda invandrarforskare, Hans Enzingen. Han fann att bland tredje generationens invandrare i Rotterdam var deras första lojalitet till islam, deras andra lojalitet till hemlandet, och lojaliteten till Holland kom först på tredje plats.

 • Belsebub

  Lika barn, leka bäst!

 • latmask

  Redan Magnus Gabriel de la Gardie sa om häxprocesserna omkring år 1670: ”Ju mer vi bråkar om saken, desto värre blir den”.

 • latmask

  Mena-folk är de bästa som finns när man vill förstöra ett land.

 • Rasmuspåluffen

  Jag får det till to the rescue (here i am). Blir ju en Bob Marley text.

MediaCreeper Creeper