Asylsökande syriska läkare snabbutbildas för att sättas in i jobb

Asylsökande syriska läkare snabbutbildas för att sättas in i jobb


doktor_lakare_falsk_fel_vard_sjukhus

Västra Götalandsregionen har inlett ett projekt för att låta asylsökande läkare från Syrien lära sig medicinsk svenska medan de väntar på uppehållstillstånd. Samtidigt får de hjälp att ansöka om godkänd läkarlegitimation i Sverige.

Syftet är att minska läkarbristen i Sverige och snabbare ta tillvara kompetensen hos de asylsökande, rapporterar SR Ekot. Projektledaren Ulla Ekström har genom att sätta upp lappar och ringa runt lokaliserat 40 syriska läkare på olika flyktingförläggningar, uppger SvD.

Som sagt – för att gå före alla i alla köer – se till att vara asylsökare, muslim eller på något annat sätt tillhöra mångkulturen.

Print Friendly

Publicerad: 29 oktober, 2014 kl 15:38 under kategorin Mångkulturen.

Kommentera gärna artikeln, men iakttag då vanlig nätetikett. Håll en trevlig ton och en hyfsad nivå på argumenten. Håll er till ämnet i artikeln. Exponerat ansvarar ej för innehållet nedan då vi inte förhandsmodererar kommentarerna innan de publiceras. Ni är själva helt ansvariga för vad ni skriver.
 • BengtI

  Dessa människor är ju mer än lovligt naiva. Fattar de inte hur saker fungerar i arabländer?

 • Tomas O’Maely

  Vi får utnyttja vår rätt att välja vilken läkare vi INTE vill ha vid framtida läkarbesök.

 • Ingvar

  Alla som har pengar får titel doktor där ungefär som rika i england får fina titlar som lord.

 • Hallellujah, fler lekare, raketkirurger och hjärnfoskare! Prisa allah, nu kommer återbäringen!

 • Norrskensmannen

  Läkare från Syrien behövs av humanitära skäl bättre i sitt eget land än här. Sverige ska sluta plundra läkare från regioner där folken lider av krig och fattigdom. Därför bör dessa personer nekas uppehållstillstånd och skickas tillbaka där dom behövs som mest, som i tex flyktinglägren där det är underskott på läkare och läkare som kan det lokala språket.

 • Behövs det inte läkare i Syrien? Har bestämt för mig att det är nån slags väpnad konflikt där. Undrar hur etiken är hos de här läkarna om dom sticker så fort det börjar hetta till.

 • nitohu

  Dom här 40 syriska läkarna borde ju givetvis vara i närområdet och hjälpa sin egen befolkning. Väldigt osolidariskt dom här människorna att resa till Sverige istället för att hjälpa till där nere. Vad säger egentligen det om deras moral.

  Och den Brain drain som Sverige sysslar med är ju inte direkt etiskt försvarbar den heller. Varför ska vi använda oss av deras läkare för att minska våran läkarbrist. Det skapar ju bara en brist därnere istället.

 • loofon

  Tja, de hör ju till det rika skiktet som kan köpa sig loss från sin situation och komma hit och därmed skita i sitt eget folk.
  Jag vill inte bli behandlad av en läkare som inte ens bryr sig om sitt eget folk!!

 • Bisnöjje Kräkikupplysning ab.

  Ungefär så brukar jag svara upp mot vänsterskägg som anser att det är intelligentian som vi tar emot här som flyktingar.

  Anser ni inte att det är ett neokolonialt förtryck att ta ifrån ett eftersatt land deras för stora kostnader utbildade läkare och andra akademiker och låta oss, som ett rikt land bära skördarna av vad dom stackars fattiga människorna utbildar.

  Oftast blir det knäpptyst, eller så menar dom att DET inte är samma sak som kolonialtidens utnyttjande av resurser.

 • Vikinglina

  Hallå stopp jag får inte detta att gå ihop det är ju barn som importeras, hur i hela fridens namn har de hunnit med att utbilda sig till läkare?

  Vilka är det som ljuger om åldrarna kan man undra?

 • Bisnöjje Kräkikupplysning ab.

  Det här handlar ju om Syrier eller åtminstone s.k Syrier dom som har automatiskt PUT så fort dom kommer hit. Undrar förresten hur det går ihop med dessa godhjärtade samariters åsikter om att man inte får särbehandla olika grupper? Endera ska alla eller så ska ingen ha det var det väl det hette, allas lika värde och annat snömos.

  Läste på Merits blog strax efter att dom börjat tillämpa automatiskt PUT ett inlägg från en ”migga” som hade ett delikat problem.

  Syriska id-kort har tydligen inget utgångsdatum som våra västeuropeiska utan är giltiga ”for life” mer eller mindre.

  Nåväl, den miggan hade träffat på en familj med mamma, pappa och barn där föräldrarna visade upp syriska ID-kort medans barnet hade ett pass utfärdat av USA.

  För att få ett sådant utfärdat som barn av amerikas förenta stater har jag för mig att det krävs att du föds i USA av amerikanska medborgare.

  Var dom då Syrier eller amerikaner i det läget?

  Jag anser dom vara amerikaner med syriansk bakgrund men dom flesta i riksdagen skulle anse dom som nya svenskar.

 • Vikinglina

  Om vi fick veta hälften av alla historier som de hittar på till MV, det skulle kunna bli en tjock bok.

  Om man ”flyr” för sitt ”liv” så behöver man ju inte ”hitta på” historier, då räcker ju sanningen eller?

 • Bisnöjje Kräkikupplysning ab.

  Har du kört baklänges eller omvänd googling någon gång?

  Vet inte om det var på flashback eller på avsomnade Politiskt inkorrekt jag såg fenomet första gången.

  Du kör google translate på ”How to get asylum in Sweden” från engelska till arabiska.

  Klistra in svaret i en vanlig sökruta och sök på det.

  Översätt sedan några av dom högsta länkarna tillbaka till engelska. Du kommer bli mörkrädd.

  (Att jag anänder engelska istället för svenska som exempel är att google translate klarar det språket bättre en lilla svenskan vid översättningar från exempelvis arabiska och mandarin-kinesiska.)

 • xmaverickx

  SVENSKA läkare (etniska sådana) till vanliga skattebetalande svenskar som är EMOT massinvandringen. MENA-läkare till alla politiker och dem som är FÖR massinvandringen.

 • Bisnöjje Kräkikupplysning ab.

  En brutalare form av naturlig avgång kan man säga.

  ”Du brushan ta en kebab och ring mig imorgon om ditt benbrott inte läkt”

 • xmaverickx
 • Vikinglina

  Det har jag inte gjort, jag ska prova, ska bli intressant.

 • Bisnöjje Kräkikupplysning ab.

  Ungefär något ditåt ja. Nu hade jag av någon anledning Bing som sökleverantör via facebook så jag fick klistra in det i google translate ändå. Helt jäkla horribelt att dom med ett enkelt ”Jag uppmanar inte till brott, men” kan gå fria på sådant här. Nu läste jag inte allt men kontentan förstod jag snabbt. Ville inte kaskadspy ned datorn bara….

 • xmaverickx

  Det gjorde jag för något år sedan, jag fick tid hos en MENA-läkare, men jag ringde upp vårdcentralen och sa att jag ville ha en svensk läkare, och det var inga problem.
  Och vi har ingen läkarbrist i Sverige såg jag på nyheterna för någon timme sen. Läkarna tar kompledigt en tredjedel av sin arbetstid, kanske för att spela golf.
  http://www.adlibris.com/se/bok/den-sjuka-varden-9789189617476

 • Masculus

  Jo tack, fick 3 feldiagnoser från olika ”utländska” läkare varav två helt saknade Svenskt läkarleg. När jag uppsökte en privat vårdcentral fick jag rätt diagnos på 5 minuter. Tänkte ringa tidningarna angående detta eftersom det var så grova feldiagnoser men insåg ganska snabbt att det inte var någon ide´att ringa PK media.

  Eller för att citera en vän.

  Man måste vara frisk för att orka gå igenom vårdprocessen som den ser ut idag. Den sjuke orkar inte.

 • n.a. nystrom

  Minimikravet måste vara att de talar begriplig engelska. Om inte ska de inte ens komma på fråga.

 • Amanda Bengtsson

  Minimikravet måste vara att de talar BRA svenska!! Vi har en hel del svenskar som inte kan engelska. Bör vara ett rimligt krav att man kan tala med sin läkare på sitt eget språk, när man är i sitt hemland.

 • Amanda Bengtsson

  De jobba i ett annat landsting och täcker upp för en annan kompledig läkare.Lönen är då högre än när de arbetar på sitt ordinarie jobb. De har oftast ett eget företag som extrajobbets lön går in på, sedan används de pengarna till ”utbildningsresor” och dylikt. Många sparade skattepengar för dem.

 • n.a. nystrom

  Ni har också en hel del ”svenskar” som inte kan svenska, antagligen är det dem myndigheterna tänker på.
  Kan detta ha hänt på grund av språkligt missförstånd? http://www.mitti.se/aldring-glomdes-pa-toaletten-dog/
  Svaret lär vi inte få veta.

 • Bisnöjje Kräkikupplysning ab.

  Det där hände nog för att vi aldrig har haft och aldrig kommer få samma personaltäthet på ens ett äldreboende för dementa som vi nu har för asylsökande ”barn”.

 • n.a. nystrom

  Kan vara, men finns det krav på att personer inom speciellt äldrevården måste kunna väl begriplig svenska?

 • Bengtsson

  De Syriska läkarna behövs bättre i Syrien där konflikten pågår och folket lider medan läkarna söker lyckan i annat land.

 • Behöver man verkligen inte dessa läkare bättre i Syrien .
  Han kan ju med sitt Svenska pass delta i läkare utan gränser .

 • Rynksnodden

  Och hur vet man att dessa personer är läkare med läkarlegitimation?? Om 80-90% av de som väller in över våra gränser saknar ID-papper.. så hur vet Ulla Ekström att dessa personer i projektet verkligen är läkare?

  Och medicinsk-svenska.. vad fan är det för ord?? Ok han kan rabbla ord som alvedon och ipren… men resten då?? Kan han (jag förutsätter till 99% att det är män som omtalas här faktiskt..).. kommunicera med sina patienter så att DE förstår vad han säger.. eller måste en tolk hyras in??

 • Ruth Magnusson

  Läkare? Kan de bota en ko?

 • n.a. nystrom

  Samma sak sa en invandrare som ringde till Ring P1. Något den arroganta och otrevliga Täppas-kopian Pascalidou naturligtvis inte gillade.

 • kingis

  Tyvärr är det så att man i Syrien kunnat köpa sin läkarlegitimation trots misslyckade studier eller ofullständig utbildning.
  Korruptionen i Syrien kan komma att leda till stort onödigt lidande i den svenska vården.

 • Sonette

  Jag har noll förtroende för dessa läkare , tyvärr , men så är det

 • Андрий

  Som studerande till läkare själv så tycker jag att det här är bedrövligt att en viss folkgrupp kan tränga sig in så enkelt.

 • qelizabeth

  En av dessa muslimska läkare sa åt en svensk patient att hon inte kunde bli frisk förrän hon bekände att hennes sjukdom var ”haram”. Tack och lov hade hon både kunskap och självbevarelsedrift och bekände. Hon kom sedan ifrån den läkaren och fick sedan adekvat vård.

 • qelizabeth

  Hur har dessa läkare kunnat legitimera sin behörighet? Ett intyg köpt i basaren?

 • qelizabeth

  Rätt!

 • argkvinna

  Kan ju tala om att dyker det upp en sån när jag e på vårdcentralen då vänder jag i dörren.

 • De kommer hit och hjälper sina egna och andra muslimer för svenska skattepengar. Svensken slavar och betalar idiotverksamheten.

 • Det som är mest skrämmande är att dessa lekare får tillgång till våra läkarjournaler. Jag litar verkligen inte på att dom sprider sekretessbelagda uppgifter vidare. Tänk om det t ex står i journalen att han eller hon är homosexuell eller lesbisk. Risken är väl stor att dom blir åsiktsregistrerade för senare ”behandling” när dom blivit starka nog. Säkerligen kan det även finnas andra ”sjukdomar” som anses som haram utöver mitt exempel.

 • Gå in på kontrollpanelen och till avinstallera program. Kan vara så enkelt som att det bara är ett program du behöver avinstallera. Står Bing med där så är det förmodligen det som det beror på. Man kan även bli av med extra tool.bars som man inte riktigt vet hur dom kommit dit.

 • $121191212

  Läkarens fackordförråd medicinsk-svenska eller läkarlatinet består av både latinska och grekiska ord. Att utbilda sig till läkare tar ca 9-år stenhårda studier. Svenska ungdommar med toppbetyg kommer inte in till läkarlinjen, religösa fanatiker har företräde.

 • orkarintemer

  Hur kan man säkerställa att utbildningens nivå är likgiltig med de krav vi har här i Sverige? har en bekant läkarstuderande vill flytta till USA, för att jobba som läkare där genomgår man 3 omfattande kunskapsprov…tror inte det finns en expressväg för att snabbt få folk i omlopp när de kommer till sjukvård,det är trotts allt liv och död

  Allt är möjligt i detta absurda land vi en gång kallade Sverige, man har slutat tappa hakan, hur sjukt och befängt det än kan vara

 • bodenbob

  Tyvärr inte bara i arabländer, jag var i Bangkok för ett antal år sedan och var in i en butik där de kunde fixa precis vad som helst i intyg, betyg, legitimationer etc. från stora kända universitet runt hela jorden till ett överkomligt pris till och med för en med thailändsk lön.

 • knattefnattetjatte

  Skicka tillbaka dessa ev. läkare till sina hemländer. Där finns säkert arbetsuppgifter för dem, som det syriska folket efterfrågar. Dessutom kan de ju bistå med hjälp
  för att minska folkökningen med t.ex. sterilisering och preventivmedel.
  Tid kan de ju avsätta också för att stoppa de muslimska gangstrarna, som förstör
  livet för vanligt folk.

 • knattefnattetjatte

  Det är Freddes förtjänst, han med mantrat ”öppna ditt hjärta” och underförstått din plånbok.
  När galoscherna ej passade längre rymde han fältet, som en skadeskjuten
  liten fågel. Tycker att polisen skall ”lysa” honom. Han har mycket att stå till svars för.

 • knattefnattetjatte

  Inte ovanligt att de korsa gränsen och jobbar i Norge
  på sin kompledighet.
  Systemet är sjukt, mycket sjukt.

 • hallonsaft

  Varför är inte dessa läkare i Syrien och hjälper sina landsmän??? Landsförräderi kallas det. Skulle aldrig ta emot vård från en landsförrädare.

 • Nyo

  En muslimsk läkare jag sökt hjälp hos för andnöd, hjärtrusning och svettningar efter en mindre operation undrade om jag drack alkohol? ”Jo, en glas vin till maten, sa jag.” Sedan kom det en kallelse till psyk och beroendeenheten. Jag erbjöds behandling och elchocker!!! (Tackade nej)
  Men min reumatolog skickade mig sent omsider på skiktröntgen. Den visade att jag hade fått infektioner i kroppen efter operationen. Dessa hade läkt ut under den långa tid som gått och efterlämnat vatten i hjärt- o lungsäck. Det var därför jag inte kunde sova i liggande ställning. Är ännu inte bra. Fick ju ingen hjälp i tid eftersom det viktigaste för läkaren var att fastställa att jag var en syndare!

 • Patrik999

  Svenskar drar till Norge. Vi importerar syrier. Kanon?

 • qelizabeth

  Yes – religion och prestige går före patientens väl!! Gudars – muslimer ska inte styra med sitt medeltidstänkande!! Hoppas att du nu har bättre support från svenska läkare. Mina tankar är hos dig!

 • qelizabeth

  Säkerligen!!

 • Asa

  Och gissa var de flesta kommer att utöva sin yrkesskicklighet. Rätt gissat, kvinnovården. Syrien har flest utbildade gynekologer av alla världens länder. Sverige är inte sämre vi har världsrekord i antalet galningar i beslutsfattande ställning. Så här många världsrekord måste firas huuraa jihad a la Sverige.

 • Borgaren

  En fråga: Vilken Svensk vill ha en prostataundersökning eller en blindtarmsoperation av en syrisk läkare? Jag skulle vägra att bli behandlad av en läkare som inte var utbildad i västvärlden. Jag föreslår att ni alla gör det samma.

 • Frågan är, blir du tillfrågad?

 • Har vi ens kvar någon riksrätt som skulle kunna hantera landsförrädare?

 • Storm

  Inte acceptabelt

 • Theobservermum

  Hur många av dem som påstår sig vara läkare har en läkarexamen eller avbrutit sina läkarstudier pga problemen därnere i Syrien? Finns det någon som helst kontrollregister i Syrien som verifierar detta? De asylsökande har knappast några papper med sig eller…?

 • Theobservermum

  Anmäl till IVO. Du måste stoppa dem…

 • LA47fu

  Om nästan alla gör sig av med sina identitetshandlingar, hur vet vi då att de är läkare? Kan man inte styrka identitet så kan man väl inte heller styrka kompetens. Eller?

 • RobertSt2

  Jo jag hörde på radion idag om detta. Där sade en som blev intervjuad att detta var bra då stora patientgrupper talade samma språk som de importerade läkarna. Suck… Snart behöver vi Svenskar tolkar om vi skall klara av språket. I vårt eget land! Suck igen.

 • diedummenschweden

  ALLA stormrika i Gulfstaterna vill INTE låta sig behandlas av inhemska ”läkare”..
  Därför är det endast privata kliniker i företrädesvis Schweiz eller annat västeuropeiskt land som de använder sig av..

 • diedummenschweden

  Den s.k Bolognaprocessen är den process som skall ”ensa” och jämföra olika europeiska utbildningar och göra dem ekvivalenta.

  Ett ”hästjobb” som pågått sedan mer än 10 år ..
  Och då talar vi enbart om utbildningar i olika EU-länder samt Norge och Schweiz

 • diedummenschweden

  På 80-talet gav Sahlgrenska Akademien i Göteborg ”tandläkar”utbildning på uppdrag av Iranska staten.

  Dessa utbildnignar kunde dock INTE ge en svensk tandläkarlegitimation då de var ”anpassade” efter de krav som Iran hade gett.

 • niklasr

  Jodå. De har alla papper i ordning. Men de tar inte med dem till Migrationsverket.

 • Rickard Johansson

  Då får man skriva EGNA papper!

 • Rickard Johansson

  Kanske en idé för arbetslösa svenskar!

  Åka ned till ett U-land, gifta sig där, bli medborgare, komma tillbaka till Sverige. Voilá! Läkarexamen fixad och klar!

 • Jag blir matt som själv utbildad och tidigare arbetande inom sjukvården. Rena mardrömmen, vad skrev läkaren för att man skulle bedöma behandling med elchocker som lämplig? Det är så jag blir stum!

 • knattefnattetjatte

  Svar: Vet ej. Dags att testa rättsväsendet

 • Nä, för syrier är det viktigt med ID-handlingar då det ger automatiskt PUT om man kan styrka, nåja, att man är just syrier. Fast det känns inte helt bra med ”braindrain” från konfliktområden. Det behövs utbildat folk under och efter konflikter för att få ordning på röran. Den grå massan i t.ex. Syrien sitter i skiten utan en chans att ta sig därifrån medan en allt större del av den svenska biståndsbudgeten går åt till de förhållandevis välsituerade (rika) som har resurser nog att ta sig till någon fridsam del av världen.

 • Erik

  Vadå, ska man behöva ansöka om en legitimation. Det går väl hämta en från Hells Angels ledare?

 • Folke Lidén

  Inget fel på att få hit utländska läkare. Men nog måste det finnas bättre sätt än att samtidigt ta hit 10000 tals lågutbildade eller t o m analfabeter.

 • diedummenschweden

  ÄR dessa verklgien läkare och hur står sig i så fall deras utbildning i jämförelse och kvalitet ?

 • sk6505

  Att med blossande kinder och tindrande ögon lovorda att vi ”får så många högutbildade till Sverige, läkare t.ex.” är enligt mig ett fruktansvärt övergrepp. Syriska läkare behövs väl för i helvete bättre i Syrien än på SFI i Sverige. Att som kolonialmakterna tömma ett land på resurser, det må vara diamanter, guld eller andra naturrikedomar är ren stöld. Att tömma ett land på utbildat humankapital är enligt mig lika förkastligt det. Sverige kan utbilda sina egna läkare. Det är vad jag hört läkarförbundet som bestämmer hur många som ska utexamineras per år. Mycket underligt om så är fallet. Vad tycker isåfall läkarförbundet om att det tydligen väller in färdiga ”läkare” till landet? Var tar förresten alla svenska läkare vägen? Norge borde väl vara mättat vid det här laget. I Sandviken finns det åtminstone ett fall där en svensk kvinna vägras vård pga menstruationsblödningar. De muslimska läkare som för tillfället var de enda i tjänst vägrade hjälpa henne då hon var oren.

 • Armadillo

  Det blir till att hålla hälsan framöver, ty annars kan man riskera att bli sjuk på riktigt allvar.

 • Nyo

  Jag har mkt svår reumatism i botten men den tycks överskuggas av att jag har återkommande ångest och depressioner. Om det står något i datorn om psykiska problem är oddsen att man ska få bra somatisk vård minimala. Läkaren ville få det till att jag hade haft 60 ångestattacker på raken nattetid! Detta strax efter en operation. Hon ville alltså bota min andnöd med elchocker. (Hade ingen hyperventilation)
  Men detta hade inte botat de infektioner jag kämpade med. Min reumatikerläkare får ständigt rycka ut och fixa så att jag får somatisk vård o ordentliga utredningar.

 • Nyo

  Tack! Jodå, jag har ett tryggt stöd i min reumatolog, som är kristen (katolik?) från Sydeuropa. Hans svenska är perfekt, måste ha bott här sedan barndomen. Han upplever sitt yrke som ett kall och kan åka in till sjukhuset för att ge mig en ledinjektion fast han är ledig! Vi är alltså båda kristna och jag känner stark gemenskap med denne ödmjuke man, vars respekt för patientens lidande är enorm! Här finns han:

  http://www.bms.se/se/allmanhet–patienter/fraga-doktorn/jonel-pasula-intervju/

 • qelizabeth

  Vissa postoperativa mediciner ger andnöd, särskilt nattetid. Men denna kunskap ingår kanske inte i läkarutbildningen i muslimska länder?! Och reumatism är nu en erkänd autoimmun sjukdom – denna muslimska läkare borde inte få praktisera i civiliserade länder!

 • qelizabeth

  Verkar vara en fantastisk läkare som verkligen efterlever den hippokratiska läkareden – tyvärr är det inte flertalet som gör det idag.

 • Nyo

  Nej, denna läkare är ”outstanding”. Har aldrig haft en bättre: alltid glad, ödmjuk och full av respekt. När jag råkade vrida till den nyopererade foten så det var risk att spikarna hade hamnat fel rusade jag in på mottagningen. Sköterskan blev kräksjuk av att se eländet men MIN Pasula gick ned på knä på golvet, tog bort bandaget, gjorde rent såren, kollade så att alla spikar låg rätt och virade in foten. Han betedde sig som Jesus, som rengjorde lärjungarnas fötter för att det största är att vara andras tjänare.

 • Nyo

  Jag fick ingen postoperativ medicin eftersom ingreppet var litet men en svårt sjuk kan få infektioner ändå. Skiktröntgen visade på torra, stela lungor vilket kan bero på Sjögrens syndrom. Men arabiskan skickade mig inte till röntgen o detta gäller nog de flesta VC-läkare. Men jag behöver EN husläkare, som talar SVENSKA och inte ser sjukdom som ett straff för att jag inte levt enl Koranen.

 • qelizabeth

  Helt enig!

 • qelizabeth

  Det är så läkare förbinder sig, genom den hippokratiska eden, att vara. Men ytterst få lever upp till det! Stor eloge till denne Jonel Pasula!

 • Tack för svar! Jag förstår, det är som du säger, bedrövligt! Stå på dig! Tur att du har en bra läkare iallafall, det är det minsta du kan begära. Ha det fint!

MediaCreeper Creeper